Soubor v počítači

Občas se nám může stát, že chceme otevřít svůj soubor v počítači a nemůžeme ho najít. Počítač ukládá do paměti spousty souborů. Většinu z nich má uloženu na svém pevném disku. Důležitější soubory si zálohujeme na CD či DVD disku, jiné můžeme přesunout do jiného počítače, který je připojen k počítačové síti. Pro přehlednost používá počítač složky, v nichž má soubory uspořádány. Ty bys měl mít na ploše počítači, na kterém pracuješ, složku se svým jménem. Představ si, že je to tvoje školní aktovka. Dbej na to, abys všechny soubory, které na počítači vytváříš, ukládal právě do své složky a nenechával je povalovat třeba v jiných složkách. Hodláš-li pokračovat v práci, snadno svůj soubor ve své složce najdeš a otevřeš.
Procvič si otevírání souboru
Spusť si aplikaci WORDPAD. Na panelu nástrojů klikni na ikonu OTEVŘÍT (případně zvol nápis SOUBOR - OTEVŘÍT). Objeví se okno s nápisem Otevřít. V levém sloupečku klikni na ikonu PLOCHA a poté si vyber složku se svým jménem. V ní by se měly objevit všechny soubory, které na tomto počítači můžeš otevřít. Soubor si můžeš zvolit dvojklikem nebo výběrem myší a potvrzením Entrem (kliknutím na tlačítko Otevřít).
Procvič si ukládání souboru
Ukládáš-li například ve WordPadu soubor, vždy dbej na to, abys ho uložil do své složky. Na panelu nástrojů si zvol ikonu ULOŽIT (případně nápis SOUBOR - ULOŽIT JAKO). V levém sloupečku okna vyber ikonu PLOCHA, poté klikni na svou složku. Soubory si vždy pojmenuj tak, abys poznal, co obsahují.
Úkoly
1) Na školních stránkách si prohlédni fotografie z našich akcí. Vyber si fotografii, na které jsi ty. Fotografii si ulož do své složky. Spusť aplikaci Malování a otevři si vybranou fotografii. Na fotografii něco přimaluj - delší vlasy, vousy... Opět ji ulož do své složky.

2) Do své složky si ulož soubor pohadka. Spusť si aplikaci WordPad a tento soubor si otevři. Pohádku si přečti a vymaž z ní všechny prázdné řádky. Poté ji opět ulož. - stáhnout pohádku -

Žádné komentáře: