Problémy s počítačem

Zamrznutí počítače
Počítač je velmi složité zařízení a ne všechny aplikace jsou naprogramovány zcela bez chyb. Může se stát, že počítač najednou přestane pracovat a nereaguje ani na klikání myši, ani na ťukání na klávesnici. V tom případě nejprve chvíli počkáme, jestli se počítač neumoudří a sám se nerozběhne. Teprve poté zavoláme na radu učitele. Jestliže se počítač nepodaří oživit, přijdeme patrně o rozdělanou práci. Obranou proti tomuto riziku je svou práci častěji ukládat a to i když ji nemáme zcela hotovou, tedy v jejím průběhu.
Panely nástrojů
Někdy se stane, že panely nástrojů s ikonami, které používáme, zmizely. Patrně jsme si tuto chybu způsobili sami tím, že jsme omylem panel nástrojů skryli. Náprava není složitá: v nabídce ZOBRAZIT vybereme položku obsahující slovo panel (panel nástrojů, panel barev...). U každého panelu je znak zaškrtnutí, který naznačuje, zda se tento panel právě zobrazuje či ne.
Vyzkoušej si
1. Spusť MALOVÁNÍ a prohlédni si nabídku ZOBRAZIT. Zkus vypnout a zapnout některý z panelů. Vše poté uveď do původního stavu.
2. Podobně pracuj v aplikaci WORDPAD.
Místní nabídka
V systému Windows ve velké většině případů platí, že kliknutím pravým tlačítkem myši se objeví místní nabídka - počítač nabídne několik nástrojů, o kterých si myslí, že by právě teď na tomto místě byly potřebné. Pokud tedy nevíš, kde najít potřebný pracovní nástroj, zkus kliknout pravým tlačítkem myši a číst z nabídky, jež se objeví. Vybereš-li si, potvrdíš svou volbu levým tlačítkem myši. Pokud se ti nic z nabízených možností nehodí, klikni levým tlačítkem vedle nabídky a ta se ztratí.
Pátrej
1. Spusť MALOVÁNÍ a zjisti, u kterých nástrojů se nabízí místní nabídka a u kterých nikoli (zkus první řádek ikon v panelu nástrojů).
2. Co se stane po kliknutí pravým tlačítkem myši v KALKULAČCE?

Žádné komentáře: