Riziková tlačítka

Některá tlačítka a klávesy mohou mít pro neznalé nebezpečné účinky. Seznámíme se s nimi.
1. Tlačítko pro zapínání a vypínání počítače a tlačítko RESET pro znovuspuštění počítače jsou velmi riziková. Tato tlačítka pro práci na počítači vůbec nepotřebuješ, používej je pouze se svolením učitele.
2. Běžné klávesy Enter, Escape, tlačítka ANO, NE, STORNO, OK v dialogovém okně jsou nebezpečné tomu, kdo nejdřív kliká a mačká a teprve poté přemýšlí a čte. Při práci na počítači nehodnotíme rychlost, ale kvalitu. Každé hlášení počítače si proto přečti. Pokud zprávě nerozumíš, zeptej se spolužáka nebo učitele.
3. Některé klávesy se nazývají přepínače. Jestliže jsou zapnuty, svítí na klávesnici zelená kontrolka.
- Klávesa NumLock zapíná klávesnici s čísly v pravé části. Pokud ti nejdou psát číslice, zkontroluj, zda ti kontrolka svítí.
- Klávesa CapsLock přepíná velká a malá písmena. Měla by být vypnuta. Pokud ti počítač vypisuje místo malých písmen velká, zkontroluj, zda nesvítí kontrolka pro CapsLock.
Vyzkoušej si
1. Spusť si aplikaci WORDPAD. Vyzkoušej si psaní s vypnutými a zapnutými přepínači NUMLOCK a CAPSLOCK. Najdi na klávesnici jejich kontrolky.
2. Zapni si přepínač CAPSLOCK tak, aby ti svítila zelená kontrolka a ve WORDPADU zapisuj písmena ě, š, č, ř, ž, ý, á, í, é, ú, ů. Co se ti objeví?

Žádné komentáře: