Textové editory

Přestože původně byly počítače určeny k výpočtům (proto počítač), v současnosti jsou osobní počítače z velké části využívány k psaní textů a práci s textovými dokumenty. Na počítači můžeme snadno napravit všechny chyby, na některé nás počítač sám upozorní. Lehce můžeme změnit pořadí vět či část napsaného textu použít v jiné práci. Dále můžeme text hezky graficky upravit (velikost a vzhled písma), důležité myšlenky zvýraznit barvou, tvarem písma či podtržením. K textu můžeme přidat obrázky, text na stránce urovnat. Největší výhodou ale je, že si text můžeme uložit a kdykoliv se k němu vrátit. Poté ho můžeme dále upravovat, doplňovat. Hotový text můžeme vytisknout v libovolném počtu kopií, odeslat ho elektronickou poštou či zveřejnit na internetu pro ostatní čtenáře.
Programy, které slouží k vytváření, úpravám a tisku textových dokumentů se nazývají textové editory. Ke své další práci budeme používat textový editor Writer z balíku OpenOffice, který je podobný textovému editoru WordPad, s kterým jsme již pracovali. Má však více funkcí při formátování a umožní nám využít více nástrojů. Spustit ho můžeme z nabídky START - Programy - OpenOffice - Writer, případně můžeme ke spuštění využít ikonu na ploše monitoru. V okně programu Writer se objeví nám známá pracovní plocha, panely nabídek, nástrojů, formátovací panel, pravítko, posuvník, stavový řádek a textový kurzor na pracovní ploše. Už víme, že když najedeme myší na ikony v panelech, zobrazí se nám nápověda, co provede stisknutí příslušné ikony.
Úkol
Psaní si vyzkoušíme při psaní známé písně Když jsem já sloužil...
- Napiš její text.
- Všimni si, že každá sloka vychází ze sloky předchozí. Jak si úkol usnadníš?
- Pacholek sloužil celkem devět let. Vysloužil si kuřátko, kačenku, husičku, vepře, tele, krávu, vola, boty a panenku.
- Napsanou píseň ulož do své složky. Při ukládání si rozbal nabídku u typů souborů. Všimni si, že nabídka typů souborů je mnohem větší než ve WordPadu. My budeme ukládat jako typ: Textový dokument OpenDocument (.odt).
- Text své písně si zkopíruj a vlož do svého blogu s názvem Když jsem já sloužil.

Žádné komentáře: