Pracujeme s nástroji

Při práci s textovým dokumentem budeme často používat tlačítka na panelu nástrojů. Spusť si aplikaci Writer. Prohlédni si jednotlivá tlačítka a pomocí místní nápovědy se seznam s tím, k čemu slouží. Některá z tlačítek najdeš také v nabídce Úpravy.

Úkoly
1. Napiš, jak jsi prožil uplynulou neděli. Dokument ulož pod názvem nedele. Na napsaném textu vyzkoušej, k čemu slouží jednotlivá tlačítka. Zatím nezkoušej tlačítko pro tisk.
2. V diskusi se spolužákem si navzájem vysvětlete, jakou mají jednotlivá tlačítka funkci. Využijte k tomu i nápovědu, pokud nebudete některé místní nápovědě rozumět. Do blogu si zapiš, u kterých tlačítek rozumíš a u kterých nerozumíš jejich funkci. Příspěvku dej název Tlačítka panelu nástrojů.
3. Ve svém blogu si poznamenej, kdy použiješ tlačítko Vyjmout a kdy tlačítko Kopírovat. Jaký je mezi těmito nástroji rozdíl? Název bude Vyjmout - Kopírovat.
4. Otevři si své soubory sobota a nedele. Text ze souboru nedele zkopíruj pod text do souboru sobota a tento soubor ulož pod názvem vikend (musíš použít příkaz Soubor - Uložit jako). Na první řádek doplň vhodný nadpis. Na poslední řádek napiš své jméno a vlož aktuální datum a aktuální čas. Zkontroluj pravopis v celém svém textu. Podívej se na náhled strany a poté dokument vytiskni. Vyprávění o prožitém víkendu si vlož do svého blogu s nadpisem Víkend.
5. Představ si, že pořádáš oslavu svých narozenin. Připrav pro ostatní spolužáky pozvánku. Namaluj vhodný obrázek a vlož ho k pozvánce. Celou pozvánku zkopíruj tolikrát, kolik je spolužáků ve třídě. Nakonec ji jednou vlož do svého blogu pod nadpis Pozvánka k oslavě.
6. V aplikaci Writer si otevři nový soubor a napiš velkými písmeny text Dva problémy soukromého detektiva Kamila Nováka. Pod tento nadpis zkopíruj celý text ze souboru zahrada a pod něj text ze souboru odmena. Vymaž původní nadpisy, oba problémy vyřeš a řešení zapiš pod otázky. Soubor si ulož do své složky pod názvem kamil. Svůj text si vlož do blogu s názvem Kamil Novák.
7. Otevři si soubor karlstejn. Přečti si pověst o hradu Karlštejně. Poté pomocí nástroje k vyhledávání najdi slovo hudba ve všech tvarech a nahraď ho slovem muzika. Upravený soubor ulož do své složky a pověst vlož do svého blogu pod názvem Karlštejn. Pověst doplň fotografií hradu.

Žádné komentáře: